Jom masak Chicken Lasagna!!!
:: Penyediaan Sos Lasagna ::
450g Ayamas Premium Chicken Frankfurter - Italian
450g Ayamas Minced Meat
½ cawan bawang besar [dipotong dadu]
2 ulas bawang putih [dicincang halus]
1 sudu minyak masak
Tumis bawang besar & bawang putih dengan minyak.
Masukkan Ayamas Premium Chicken Frankfurter - Italian & Minced Meat
masak smpai keperang2an.
masak smpai keperang2an.
[lebih kurang 9 minit dengan api sederhana]
Masukkan
1 tin tomato hancur
3 tin prego [traditional]
½ cawan air
Masukkan
1 sudu teh gula putih
2 sudu teh daun basil yang telah dicincang
2 sudu teh daun parsli yang telah dicincang
1 sudu teh garam
½ sudu teh serbuk lada hitam
Rendam lasagna [kuantiti kepingan lasagna mengikut kesesuaian bekas pembakar]
Rendam lasagna di dalam air panas selama 15 minit.
Nota cinta : rendaman kepingan lasagna bergantung kepada jenama lasagna, Sila baca arahan yang tertera pada kotak lasagna yang dibeli terlebih dahulu.
Sementara tunggu lasagna mengembang, sediakan sos Ricotta dahulu.
:: Penyediaan sos Ricotta ::
Masukkan bahan2 dibawah kedalam mangkuk
650g Ricotta Cheese
½ sudu teh serbuk buah pala
1 biji telur
Gaulkan kesemua bahan diatas hingga sebati.
:: Penyusunan Lasagna ::
Gunakan dulang pembakar 9 x 3 inci
Toskan kepingan lasagna yang telah direndam sebentar tadi.
Susun kepingan lasagna di atas sos yg dituang tadi.
Ulang langkah diatas sekali lagi.
Akhir sekali
Tuangkan baki sos lasagna diatas permukaan Mozzarella & Parmesan
Taburkan cheese yang berlebihan diatas permukaan sos lasagna tadi
Panaskan oven pada suhu 170 ̊C selama 5 minit
Bakar lasagna di dalam oven pada suhu 170 ̊C selama 25 minit
Buka aluminium foil dan bakar sekali lagi pada suhu 170 ̊C selama 25 minit
Dah siap, keluarkan, biar lasagna sejuk pada suhu bilik selama 15 minit
ni suma resepi.....ketika saya berada di overseas........kempunan...
ReplyDeletehuhuk2... blk cuti lma2 sket ya.... :)
ReplyDeleteapesal ko rajin sgt neh ezann??anta sini skett...pos laju.
ReplyDeletememenuhi masa dgn memasak di hujung minggu... ngeh2...
ReplyDeletepos laju? satgi abg posmen tu yg mkn dlu.. :P
sedapnya zan~~! sumpah nak try!!! hehehe!thanks 4 ur kindness..balik ni nak try buat ice cream n lasagna resipio hang!!! heheehee
ReplyDeleteselamat mencuba ye atin... :))
ReplyDelete