Time may heal all wounds, but there will always be scars...

(^_^) V

Thursday, May 12

.:: Apom Polkadot ::.

Hello teman2 yg gojezz... 


Hr ni nk share resepi Apom Polkadot






Bahan-bahannya:

3 biji telur (Gred A) - dari peti ais (anggaran sebiji telur tanpa kulit 55~60gm)

280 gm (2cwn) tepung gandum *

2 sudu teh baking powder * (* ayak bersama2)

220 gm (1 1/2cwn) gula halus (kalu taruk filling leh kurangkan kpd 200gm jer)

250 ml (1cwn) susu segar / susu cair / santan / susu UHT

1 sudu kecil ovalette

1 sudu teh esen vanilla

filling-blueberry / strawberry @ ape2 ikut citarasa (taruk dlm piping bag)

Pewarna - ikut citarasa masing2


Cara Membuatnya:
1. Masukkan semua bahan apam ( kecuali filling & pewarna) ke dalam mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima 6-8 minit sampai kembang. Sementara itu bolehlah panaskan air kukusan.

2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna.

3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag @ plastik bersih.

4. Susun acuan lompang di dalam pengukus & masukkan papercup di dalam acuan lompang tersebut. Picitkan adunan ke dalam papercup 1/2 cup.

5. Piping filling secukupnya.

6. Picit lagi adunan yang sama @ berlainan warna sehingga hampir penuh . 
Kemudian dot-dotkan dengan warna pilihan.

7. Bila air kukusan dah mendidih, sederhanakan api & kukus selama 10-15 minit.



Note:
1. Slps warnakan adunan, aku asingkan sedikit & taruk dlm piping bag yg lain. Aku tebuk lubang kecik jer...sama saiz diameter lidi..ini mmg guna utk buat dot2 jer...baki adunan aku taruk dlm piping bag gak & tebuk lubang besar skit..senang nak piping dlm papercup nnt.

2. Cara kedua yang boleh guna utk adun bahan2 apam ni...pukul telur + gula + ovalatte sampai kembang...kemudian baru masukkan tepung + baking powder & bhn cecair secara berselang seli...cara ni lebih bagus & confident sbb kita nmpk telur tu betul2 kembang...

3. Jgn buka api terlalu kuat...kalu nasib kurang baik, nnt kuih ni tersenyum la plak (pecah / kembang mekar setaman)...hehehe...

4. Aku guna papercup saiz paling kecil (papercup almond london)...dpt dalam 75-85biji. Bergantung kepada qty adunan kita pipe kan dalm papercup...





Nota dr Ladyevanatasha :


Resepi ni ak amek dr

tp ak ada buat olahan ckit…sbb filling yg ak ltk, terbenam kedasar cup




kalo nk ikut cr ni pun boleh…

1. lps step yg ke-4, ak kukus kejap apom tu..dlm 5 minit.

2. Pastu br smbung dgn step yg ke-5. Mudah je kn? (^_^)




one more thing, ak x guna acuan lompang...sbb x de.. hasilnya apom x terbentuk dgn cantik moleknye.. :))
if gne cup almond london tu, better msukkn dlm acuan lompang (mcm dlm nota tuan resepi).

tapi klo cuna cup strawberry mcm dlm pic kat ats tu, x yah gne acuan lompang...cup tu dh sedia keras. :)




 Selamat Mencuba!






0 komen:

Post a Comment