Hello teman2 yg gojezz...
Hr ni nk share resepi Apom Polkadot
Bahan-bahannya:
3 biji telur (Gred A) - dari peti ais (anggaran sebiji telur tanpa kulit 55~60gm)
280 gm (2cwn) tepung gandum *
2 sudu teh baking powder * (* ayak bersama2)
220 gm (1 1/2cwn) gula halus (kalu taruk filling leh kurangkan kpd 200gm jer)
250 ml (1cwn) susu segar / susu cair / santan / susu UHT
1 sudu kecil ovalette
1 sudu teh esen vanilla
filling-blueberry / strawberry @ ape2 ikut citarasa (taruk dlm piping bag)
Pewarna - ikut citarasa masing2
Cara Membuatnya:
1. Masukkan semua bahan apam ( kecuali filling & pewarna) ke dalam mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima 6-8 minit sampai kembang. Sementara itu bolehlah panaskan air kukusan.
2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna.
3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag @ plastik bersih.
4. Susun acuan lompang di dalam pengukus & masukkan papercup di dalam acuan lompang tersebut. Picitkan adunan ke dalam papercup 1/2 cup.
5. Piping filling secukupnya.
6. Picit lagi adunan yang sama @ berlainan warna sehingga hampir penuh .
1. Masukkan semua bahan apam ( kecuali filling & pewarna) ke dalam mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima 6-8 minit sampai kembang. Sementara itu bolehlah panaskan air kukusan.
2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna.
3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag @ plastik bersih.
4. Susun acuan lompang di dalam pengukus & masukkan papercup di dalam acuan lompang tersebut. Picitkan adunan ke dalam papercup 1/2 cup.
5. Piping filling secukupnya.
6. Picit lagi adunan yang sama @ berlainan warna sehingga hampir penuh .
Kemudian dot-dotkan dengan warna pilihan.
7. Bila air kukusan dah mendidih, sederhanakan api & kukus selama 10-15 minit.
7. Bila air kukusan dah mendidih, sederhanakan api & kukus selama 10-15 minit.
Note:
1. Slps warnakan adunan, aku asingkan sedikit & taruk dlm piping bag yg lain. Aku tebuk lubang kecik jer...sama saiz diameter lidi..ini mmg guna utk buat dot2 jer...baki adunan aku taruk dlm piping bag gak & tebuk lubang besar skit..senang nak piping dlm papercup nnt.
2. Cara kedua yang boleh guna utk adun bahan2 apam ni...pukul telur + gula + ovalatte sampai kembang...kemudian baru masukkan tepung + baking powder & bhn cecair secara berselang seli...cara ni lebih bagus & confident sbb kita nmpk telur tu betul2 kembang...
3. Jgn buka api terlalu kuat...kalu nasib kurang baik, nnt kuih ni tersenyum la plak (pecah / kembang mekar setaman)...hehehe...
4. Aku guna papercup saiz paling kecil (papercup almond london)...dpt dalam 75-85biji. Bergantung kepada qty adunan kita pipe kan dalm papercup...
1. Slps warnakan adunan, aku asingkan sedikit & taruk dlm piping bag yg lain. Aku tebuk lubang kecik jer...sama saiz diameter lidi..ini mmg guna utk buat dot2 jer...baki adunan aku taruk dlm piping bag gak & tebuk lubang besar skit..senang nak piping dlm papercup nnt.
2. Cara kedua yang boleh guna utk adun bahan2 apam ni...pukul telur + gula + ovalatte sampai kembang...kemudian baru masukkan tepung + baking powder & bhn cecair secara berselang seli...cara ni lebih bagus & confident sbb kita nmpk telur tu betul2 kembang...
3. Jgn buka api terlalu kuat...kalu nasib kurang baik, nnt kuih ni tersenyum la plak (pecah / kembang mekar setaman)...hehehe...
4. Aku guna papercup saiz paling kecil (papercup almond london)...dpt dalam 75-85biji. Bergantung kepada qty adunan kita pipe kan dalm papercup...
Nota dr Ladyevanatasha :
Resepi ni ak amek dr
kalo nk ikut cr ni pun boleh…
1. lps step yg ke-4, ak kukus kejap apom tu..dlm 5 minit.
2. Pastu br smbung dgn step yg ke-5. Mudah je kn? (^_^)
one more thing, ak x guna acuan lompang...sbb x de.. hasilnya apom x terbentuk dgn cantik moleknye.. :))
if gne cup almond london tu, better msukkn dlm acuan lompang (mcm dlm nota tuan resepi).
tapi klo cuna cup strawberry mcm dlm pic kat ats tu, x yah gne acuan lompang...cup tu dh sedia keras. :)
tapi klo cuna cup strawberry mcm dlm pic kat ats tu, x yah gne acuan lompang...cup tu dh sedia keras. :)
Selamat Mencuba!
0 komen:
Post a Comment